karavelovci.dir.bg

 

 
Рейтинг: 3.00
(802)
Начало
Публикации
Лично творчество
Връзки
За контакти
Учители
Ученици
Снимки от наши мероприятия
Фото Галерия
Честито!
Интересно
Смешки
Занимавки
Природата на България
България в дела и документи
Фолклорна палитра
Поверително ;)
Новини
Знаете ли, че ...
Вселена
Картички


В помощ на ученика Календар Видео Музика Моят роден край

Вселена / Любопитна информация

12 Май 08, 08:37
Коя е най-ярката звезда на небето?
Коя е най-ярката звезда на небето?
 
 Myspace Backgrounds  

Сириус е най-ярката звезда на нашето нощно небе след Слънцето и най-бляскавата (алфа) в съзвездието Голямо куче. Днес е известно, че Сириус е звездна система, съставена от по-масивната звезда Сириус А и бялото джудже Сириус В. Двете звезди - Сириус А и Сириус В се движат една около друга, постоянно обменяйки частици. Тя епетият по яркост обект след Слънцето, Луната, Венера и Марс. Сириус е и една от най-близките до нас звезди - намира се само на 9 св. год
В древни времена цвета на Сириус е определян като червен, червеникав или розов. Смята се, че цветовата смяна (към бяло-синкавият цвят, който се наблюдава в момента) вероятно се дължи на еволюцията на звездата, която първоначално е била червен гигант, и след това е станала бяло джудже. Това е типичен завършек на живота на една звезда, но е твърде малко вероятно процесът да се развие за толкова кратко време (няколко хиляди години). До момента тази промяна в цвета на звездата си остава загадка .
Древните астрономи забелязали, че Сириус се появява  при изгрев слънце през късното лято. В някои страни дните от този период на годината наричат " кучешки дни". В древния Египет появата й на небосклона съвпадала с големите разливи на река Нил и затова египтяните я почитали  като бог на земеделието.
Поради нейният блясък гърците   я наричали " изгарящата звезда", откъдето произлиза и наименованието Сириус. Но Сириус в действителност е не по-светла от останалите звезди- тя изглежда така, просто защото е много близо до нас, на някакви си 9 светлинни години. Втората по яркост звезда на небосклона , Канопус, е всъщност по-ярка от Сириус,но тя е отдалечена от нас на 111 светлинни години и затова блясъкът й намалява.
 Преди много векове хората от африканското племе
догон  твърдели, че Сириус е двойна звезда. Те дори  знаели за колко време звездата-спътник на Сириус обикаля около него. Едва преди век астрономите откриха, че африканците са прави, но никой не е в състояние да обясни откъде са могли да научат това.

Сириус е физически двойна звезда. Състои се от главна звезда и спътник. Спътникът-звезда е от типа бяло джудже.

При подходящи условия , Сириус може да бъде наблюдавана с невъоръжено око.

Най-интересният факт относно Сириус е, че тази звезда се движи в посока към Слънчевата система, като все още учените не са изучили какъв точно би бил ефектът от срещата на човешката цивилизация със звезда от подобен мащаб.Звездната система Сириус се движи към нашата Слънчева система със скорост от няколко хиляди километра в час.

 

Това е снимка на най-ярката звезда Сириус А. Направена е на 14.10.2003г. в 2:39 UT

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.0858