karavelovci.dir.bg

 

 
Рейтинг: 3.00
(802)
Начало
Публикации
Лично творчество
Връзки
За контакти
Учители
Ученици
Снимки от наши мероприятия
Фото Галерия
Честито!
Интересно
Смешки
Занимавки
Природата на България
България в дела и документи
Фолклорна палитра
Поверително ;)
Новини
Знаете ли, че ...
Вселена
Картички


В помощ на ученика Календар Видео Музика Моят роден край

Знаете ли, че ... / На гости при животните

15 Май 08, 08:06
Декоративни рибки
За рибките
 
            
        Мълчаливи и загадъчни, жителите на аквариума, винаги са привличали вниманието на хората. Другия свят, зад стената на аквариума е толкова красив, толкова истински, толкова увличащ в своето безвремие, че ни се иска да се потопим в него. Влезте в света на аквариума и разгледайте по- близо тези същества, гледали света милиони години преди появяването на човека.
Има множество видове рибки –шаранообразни, шарани, цихлиди, самообразни, лабиринтови и мн. др. Най-разпространени са първия вид- към които спадат гупите и хелер. Златната рибка е шарановата. Най-не притенциозни и полезни са гупите. Те идват от Бразилия, където имат много важна биологична функция, а именно изяждат ларвите на маларийните комари. Те са много красиви и издръжливи. Хелра идва от Мексико и също са много издръжливи, пъргави и красиви с червените си окраски. Златните рибки са изкуствено селектирани, те са много чувствителни и трудни за гледане. Това са и първите аквариумни рибки, те не могат да живеят в естествени условия и не вършат никаква работа в аквариума –освен да го красят, разбира се, което е и основната им функция.         

Златна рибка

Родината на златната рибка е Китай. Селекцията им е продължила дълго, оформяйки богато разнообразие на видове.Мирни спокойни риби, обичат да се ровят в грунда, взискателни към високото съдържания на кислород във водата. Може да се отглеждат заедно с други спокойни риби. Размера на аквариума се избира като 10 л вода на 1 риба при наличие на аерация и 15 л без нея. Засаден с растения (но не с дребни листа, тъй като по тях се събира мръсотия, която се издига от грунда при ровене в него), заоблени камъни, корени. Вода: 15-24°С, dH 8-25°, рН 6-8, ежедневна смяна на 1/10 от обема, аерация, филтрация (желателен е  биологичен филтър). Храна: жива, растителна, заместители. Готовата за хвърляне самка е с дебел, пълен с хайвер корем. При самеца на хрилните капачета се появява размножителен обрив и той плува след самката, придържайки се близо до яйцеполагалото й. За размножаване се слагат 2-3 самеца и 1 самка на възраст 2-3 години, които преди това се държат  2-3 седмици отделно. Развъден аквариум с дължина от 80 см с пясъчен грунд, положен с наклон към едната страна и с дребнолистни растения. Вода свежа, ниво 20-25 см. Температура 24-25°С. Самката хвърля  до 10 хиляди зърна. След хвърлянето рибите се отделят и субстрата с хайвера се пренася в инкубатор, желателно осветен от слънцето. Температурата в инкубатора трябва да бъде постоянна, тъй като колебания от 5°С са гибелни за хайвера. Инкубационен период 2-4 денонощия, малките плуват след 2-5 денонощия. Стартова храна: зоопланктон. 

ГУПА



Разпространена е в водоемите на Централна и Южна Америка. Непретенциозна пъргава и красива рибка. Самеца е изключително красив с дългата си цветна опашка. Стадна рибка, добре се понася с всички обитатели. Често опашките на мъжките биват обект на интерес от страна на други рибки. Миролюбива. Живородна. Чубства се добре в аквариум с богата растителност и свободно пространство. Вода 16-30 градуса, да не е много мека. Храна - тубифекс, ларви, водни бълхи, суха храна, водорасли.


Червен неон


 

Красива стадна рибка, която в природата се среща в водоемите на Рио Негро, Южна Америка. Тялото е изтеглено, сплескано отстрани с характерно двутоново оцветяване. Рибите се придържат към средните и долни слоеве на водата и обичат растения, в които се крият. месецаПодходящи за общ аквариум, за предпочитане с риби придържащи се към средните и долни слоеве на водата. Места засадени с растения.Вода: 23-25 °С, dH 5-10 °, рН 6,5-7,0. Храна:жива,заместители. Размножаване като в общ, така и в размножителен аквариум, оборудван по същия начин. Вода: температура с 2-3 ° по-висока от тази при отглеждането, понижено dH /не повече от 10 °/, рН 6-7. . Полова зрялост след  8-10 

ХЕЛЕР

Разпространени са във водоемите на Гватемала, Хондурас и Мексико. Самеца има явно изразен гоноподий. Хайвера се опложда в тялото на самката и тя ражда напълно оформени малки, които веднага се хранят. Мирни риби, придържат се към средните и горни слоеве на водата. Може да се отглеждат в общ аквариум, с засадени и плаващи растения. Вода: 22-26°С, dH 8-25°, рН 7-8. Храна: жива, растителна, заместители,обичат водораслите. Размножаване в общ аквариум. Бременност 5 седмици. Самката преди раждането може да се пренесе в отделен аквариум, гъсто засаден с растения, а след раждането да се извади (обикновено 30-80 малки), тъй като си изяждат потомството. Стартова храна: науплии на циклопс и артемия, нематоди. За размножаване се слагат след 6-8 месеца.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

8.0633