karavelovci.dir.bg

 

 
Рейтинг: 3.00
(802)
Начало
Публикации
Лично творчество
Връзки
За контакти
Учители
Ученици
Снимки от наши мероприятия
Фото Галерия
Честито!
Интересно
Смешки
Занимавки
Природата на България
България в дела и документи
Фолклорна палитра
Поверително ;)
Новини
Знаете ли, че ...
Вселена
Картички


В помощ на ученика Календар Видео Музика Моят роден край

Интересно / Страните в света

29 Септември 08, 18:33 / Автор: bgВести
Андора - малка, но приказна
 

Image Княжество Андора е малка страна разположена в югозападна Европа между Испания и Франция. 90% от територията й са заети от източните Пиринеи. По планинските склонове има множество ледникови езера и източници на термални и минерални води.

 

Андора е едно от най-популярните зимни направления, известна е с планинските си курорти прекрасните ски писти и развитата инфраструктура. Зимата в Андора времето е винаги слънчево. Ски сезонът започва през декемвр и продължава до април.
В продължение на цялата година в страната се провеждат и голямо количество фестивали. Сред туристите най-популярен а "Маре-де-Дью-де-Меритсел" – фестивал посветен на Дева Мария, провеждащ се на 8 септември в Меритсел. Андора процъфтява поради многото туристи, които я посещават, както и поради ниските данъци, привличащи инвеститори. Държавата е част от каталонската общност заедно с части от Испания и Франция.

Столица: Андора ла Веля
Площ: 468 кв. км
Население: 65,8 хиляди души. Основни етнически групи: испанци - 61%, андорци - 30%, французи - 6%.
Официален език: каталонски, широко разпространени са френски и испански.
Климат: Зимния сезон започва от декември и продължава до средата на април. През нощта температурите на въздуха са минусови, а през деня достигат до +10°С, снежната покривка се колебае от 50 до 300 см.
Транспорт: Княжество Андорра е независима държава на границата на Испания и Франция.До Андора може да се стигне само с кола. От аерогарата на Барселона се стига за 3,5 часа, а от Тулуза(Франция) разстоянието е 180 км. От София до Андора ла Веля - 1 780 км
Валута: Андора няма своя валута. За законно платежно средство се използва евро.
Какво да пробвате: Основния специалетет на местната кухня – асорти от различни меса(говеждо, агнешко, свинско, заешко и пуешко) приготвено на грил "ла парилада", смес от пържени чушки и патлажан - "ескаливада", пъстърва по андорски, патица на грил, заек в доматен сос "кунило".

Image Какво да си купите: Всичко! Андора е зона за безмитна търговия, за това много туристи идват тук, за да се разходят по магазините и да се сдобият със стоки на низки цени, с 25-40% по-евтини от Испания и Франция. В Андора има 4000 различни магазина отворени ежедневно за клиенти.Най-изгодно могат да бъдат купени ювелирни изделия, очила, антикварни предмети, парфюми, цасовници, ски и всички аксесоари свързани с тях. През пролетта и есента се провеждат масови разпродажби. За най-добри магазини се смятат "Andorra 2000", "El Punt de Trobada", "Escale", търговският център "Pyrenees".

Местни особености: Цялото населние е възпитано в строгите католически традиции, за това невъзпитаното поведение е неприемливо. Андора е една от най-безопасните страни в Европа. Всичките й жители са необичайно законопослушни.

Image Къде да отседнете: Обичайно туристите са изправени пред два варианта в града или в планината. Всеки един от тях има своите приемущества и недостатъци.
За тези, които не искат да се откъсват от градската среда и отседнат в столицата няма да им липсва нищо. До хотелите са разположени много магазини, ресторанти и барове, но е шумно. Ако изберете планината ще имате на розположение безплатен превоз до пистите с автобуси на всеки 15-20 минути. Това ще ви спести ранното ставане, ще имате възможност да поемете към пистите когато прецените за добре.
До града ходят автобуси, по един на час, а билетите са на цена около 1 евро.

Как да изберет хотел: Не обръщайте внимание на звездите на хотелите, това в Андора няма значение. Високата цена също не може да бъде ориентир за качеството на предлаганите услуги. Съветвам ви сами да проверите в интернет цените и какво се предлага срещу тях.
Обърнете внимание на това дали към нощувката влиза цена на вечеря. Ще е добре да изберете хотел чиято цена не включва вечеря, защото излиза по-скъпо, отколкото да си платите отделно.
Това, което може да ви учуди е, че в стая за двама има две отделни легла. За това ако искате па получите голямо легло за двама, то трябва специално да отбележите, че искате да резервирате такава стая. Такива стаи има във всеки хотел, но те са много малко. Ако пътувате с кола не се успокоявайте при фразата «хотелът разполага с паркинг». В повечето случаи това означава гараж, което звучи много добре, но за него се плаща отделно и то не много малка сума.
Ако искате да разполагате със собствена кухня е добре да наемете апартамент. Цените им не са по-високи от хотелските. Излизат по-евтино ако сте много хора.
Image Почивка в Андора
Тази малка страна с площ от 464 кв.км, е приказен рай: долините изобилстващи от пещери, снежните върхове, пасбищата и дълбоките дефилета буквално спират дъха. От дълго време Андора е популярна сред туристите любители както на зимните спортава така и на шопинг маняците.
До 1945 година, благодарение на изолираността си, Андора има възможност да съхрани културата си непокътната, но след това ситуацията силно се променя. Ручеят от туристи много бързо се превръща в буен поток. Достатъчно е да отбележим, че сега Андора всяка година се посещава от 12 милиона души.
Традиционният живат на андорци отстъпва място на новите тенденции; а голяма част от страната се превръща в един голям комерсиален център. Икономиката на страната се базира на безмитната търговия и пазара на планински туризъм.
Голяма чст от туристите пристигащи с цел пазаруване се отправят към столицата на страната – Андора ла Веля или в съседното градче – Лес Ескалдес, които изобилстват от магазини, барове, ресторанти и хотели. Между градовете се движат автобуси, но болшинството от туристи предпочитат да се предвижват пеша. Ако целта на посещението ви не са само покупките може да искате да се запазнаете с малкото княжество отблизо.
Шосето пресичащо страната от югозапад на североизток, промъкващо се през планинските склонове, равнини, лозя, гарантира на пътешествениците живописна глдка и естетическо удоволствие. Голяма част от населените места се намират около този път.

Image Планинският климат на Перинеите осигурява сух и свеж въздух през цялата година и привлича хора обладани от здравословния начин на живот. Местните води, богати на сяра също се славят със своите целебни свойства. Андора разполога с един от най-големите в южна Европа спа центрове - Калдеа. Построен на 1100 метра височина, уникален по своята архитектура дворец чиито цели са посветени изцяло на удоволствията и красотата, която дава водата.

Андора е известна и със своите планински курорти и дългия си ски сезон. Най-старият курорт в страната е Pas de la Casa-Grau Roig, разположен на границата с Франция, а най-големият комплекс е Soldeu-El Tarter. Заедно тези курарти разпологат с 186 км разнообразни трасета както за начинаещи, така и за опитни скиори и сноубардисти. Курортът Pals разполага с 20 писти, 14 лифта и трасе за слалом преминаващо през гора. Arinsal има 25 писти, но за най-красив и живописен се смята курорта Ordino Arcalis.
Image Пистите гъмжат от хара от девет сутринта до пет вечерта. Но след това ви чакат други удоволствия. Най-доброто, което може да направите през свободното от ски време е да се посветите на спа. Три часа прекарани в басейните, сауните, баните с треви и цитрусови аромати ще ви струват 25 евро, но удоволствието си струва. Тези, които не се интересуват от оздравителни процедури могат да посетят ледения дворец Canillo, където след десет вечерта има весела ледена дискотека.
Ако ви омръзнат ските, спа процедурите и пазаруването разположението на княжеството ви позволява да посетите градове и места за които много сте слушали. Три часа път в едната посока и сте в Барселона, три часа в другата и стев Жерон, близо са и Толуза и Каркасон.
Сред забележителностите на Андора е Националния музей на автомобилите, притежаващ повече от 100 коли, мотоциклети и велосипеди. Най-старата машина е от 1898 година. Огромният площад Палас дел Побле пред църквата Санта Колома са място за провеждане на много културни мероприятия.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

7.5552